2015. március 19., csütörtök

Az év alkotója 2014 | Scrapbook interjú

Nemrégiben levelet kaptam, hogy -mint a 2014-es év alkotójával-, szeretnének interjút készíteni velem. Örömmel fogadtam a Scrapbolt megkeresését, amit megtisztelőnek érzek. Köszönöm szépen a lehetőséget!


Szóval itt olvashattok rólam és arról, hogy hogyan akadtam rá a scrapbooking-ra, s az évek alatt hogyan változott örömhobbyból életszemléletemmé. Szerintem nagyon tartalmas cikk lett! Jó olvasgatást kívánok!

Timi, mesélj egy kicsit magadról, családodról!
(Pl. hol élsz, mit csinálsz?)
Bíró Timi vagyok, 33 éves. A férjemmel és a kisfiammal élek Angliában. A saját cégünkben dolgozom, fejlesztem a nyelvtudásom és önkénteskedem a helyi iskolában. Emellett szeretek a természetben sétálni, kirándulni és kertészkedni.

Ha 5 szóval kellene jellemezned magad, melyek lennének ezek?
kedves, barátságos, kreatív, nyitott, igazságos

Hogyan lettél scrapbookos? Mikor talált rád ez a hobbi?
A fényképek mindig is fontos szerepet töltöttek be az életemben. A kisfiam születése után az ő fotóira kerestem vidám keretekeket és olyan programot, amivel a fényképre írni tudok. (2009-et írtunk és milyen furcsa, hogy azóta szinte már mindenki számítógépén megtalálható valamilyen képszerkesztő program.)
Ekkor akadtam egy hagyományos scrapbook oldalra (persze akkor még nem tudtam, hogy ezt így hívják). Magával ragadott és ott abban a pillanatban eldőlt, hogy én is pont így szeretném megőrizni a családi pillanatainkat, az emlékeinket. Elkezdtem felkutatni mi is ez a technika, hogyan lehet megtanulni és elkészíteni. Az akkori magyar cikkek mellett, további angol leírásokat is olvastam és videótutorialokat (lépésről-lépésre videó) néztem. Egy idő után letisztult bennem a scrapbook fogalma és úgy gondoltam -mivel mindig is szerettem a kreatív tevékenységeket-, hogy szeretném megtanulni, hiszen olyan gyönyörű dolgokat lehet ezzel a fantasztikus hobbival készíteni. Autodidakta módon elkezdtem ismerkedni a Adobe Photoshop rejtelmeivel. Akkoriban még főleg digitális scrapbook oldalakat készítettem, mivel hagyományos alapanyagaim nem voltak. Két év múlva pedig már azokat is elkezdtem beszerezni.

Elmondanád, miért scrapbookozol? Mit ad neked ez a tevékenység?
Egyszerűen imádom, a legcsodálatosabb hobbi a világon, ami által nyitottabb lettem a körülöttem lévő világra. Igyekszem megélni és megőrizni az élet apró örömeit. E tevékenység által, az én látásmódomon és gondolataimon keresztül örökíthetem meg, majd tehetem újraélhetővé a pillanatot és az élményeinket. Szabadság és kikapcsolódás is egyben. Örömmel tölt el, hogy egyedit és maradandót készíthetek.

Mire fókuszálsz alkotásaidon?
A fényképre, annak hangulatára, színeire és mondanivalójára.

Van-e kedvenc oldalad/albumod? Ha igen, megmutatnád és indokolnád?
Ez egy igen nehéz kérdés, mert mindegyik alkotásom szeretem valami miatt. 
De a kedvenc oldalaim a

Smile (2013)             


 Felixstowe (2013)
   

Southend on sea (2014)


Az elsőt azért, mert –mint minden édesanya, én is- imádom a kisfiam mosolyát, utóbbiakat pedig azért, mert külföldön is igen népszerűek voltak, és ezekre Amerikában is felfigyeltek.

Az albumok közül pedig a 


és az

Az életem idővonala 

munkáimat kedvelem.

Hogy egy idézettel éljek, 
“Minden szép, amire szeretettel nézünk." 
/Christian  Morgenstein/

Hogyan szoktál inspirálódni? Van kedvenc alkotód?
Figyelemmel követem a híres scrapbookosok és cégek blogjait, galériáit. Az aktuális scrapbookos trendek (színek, formák, technikák) is hatással vannak ránk scrapbookosokra. Mindemellett amikor időm engedi a Pinteresten és az Instagramon is inspirálódom. Nincs egyetlen példaképem, sok scrappert kedvelek, mindegyiket valami más miatt.  Valakit az alkotómunkáiért, designereket a termékeiért, de olyan is van aki egyszerűen szimpatikus számomra.
Említésképp pl. Dear Lizzy, Maggie Holmes, Jessy Christhopher, Celine Navarro, Anna-Maria Wolniak, Amy Tangerine, Magda Mizera, Janna Werner, Els Brigé

Mesélj kicsit az alkotás folyamatáról! Hogyan áll össze nálad pl. egy oldal?
Nagyon sok minden inspirál, főleg a kisfiam, a családom és a környezetem, de hatással vannak rám az aktuális trendek és a világ amiben élünk. Mindig nyitott vagyok az új stílusok iránt. Szeretem kipróbálni és alkalmazni is azokat. A munkáimban benne van a személyiségem, a látásmódom és a szívem-lelkem egy részét is átadhatom általa.

Rendszerint a fénykép kiválasztásával kezdem, aztán eldöntöm milyen stílusú lesz az oldal, amelyhez összegyűjtöm a papírokat, az apró díszítőelemeket, kiegészítőket, amelyeket használni szeretnék. Van, hogy többször is átrendezgetem és amikor pedig úgy érzem, hogy mindent a nekem tetsző módon helyeztem el, akkor következik a végleges rögzítés. Sokszor még eközben is szoktam apróbb igazításokat végezni. De van olyan is, amikor fordítva dolgozom és a papírhoz választok fényképet.

Hol, mikor, milyen körülmények között szoktad?
Nálam ez is változékony. Mivel dolgozom, így megtervezem a hetet, beillesztem a napirendembe. Így tudom melyik nap lesz pár nyugodt, szabad órám.  De van olyan is, amikor hirtelen ötlettől vezérelve hozok létre valamit.
Van egy íróasztalom a nappaliban, ott szoktam alkotni. A scrapbookos dolgaimat egy átalakított szekrényben tárolom. Szeretem ha rend van körülöttem (a lakásban is). Amikor dolgozom, akkor előkészítek néhány kincsesdobozt és kezdődhet a móka! Aztán mire elkészül az eredmény, kész a káosz is!

Van preferált technikád, hozzávalód, eszközöd, amit szívesen alkalmazol?
A hobbitechnikák közül többet is használok a munkáimon, enélkül üresnek érezném. Az a jó a scrapbookban, hogy ezernyi lehetőség rejlik benne. Mind az eljárások, mind a felhasználható anyagok és termékek terén.
Szerkesztek egy blogot, ahol a scrapbooking-ban használatos technikákat és ötleteket osztom meg az olvasóval. Célom, hogy aki most ismerkedik a scrapbookkal, koncentráltan egy helyen megtalálja ezeket az eljárásokat, és remélem kedvet is kapnak a kipróbálásukhoz!


Szívesen alkalmazok minden technikát, amit a scrapbookban használni lehet, eszközök közül pedig a kezdetektől fogva a bélyegzőket preferálom.

Mit gondol a családod a scrapbook iránti szenvedélyedről?
A családom szereti amit csinálok. Értékelik és szeretik a kézzel fogható emlékeinket nézegetni, fellapozni.

Szerinted más lennél, ha nem ismernéd ezt a hobbit?
Mindenképp. Ha csak az életszemléletemből, személyiségemből indulunk ki, már megérte. Észreveszem az élet apró örömeit és nyitott vagyok. Ez egy olyan szabadidős tevékenység, amelyben folyamatosan tanulunk, s ezáltal fejlődünk is.

Sokfelé láthatjuk alkotásaid, magyar és külföldi oldalakon egyaránt. Mit tartasz eddigi legnagyobb sikerednek?
Azt, hogy Az év alkotója lettem a scrap.hu-n illetve, hogy a Scrapfellow kreatív csapatában munkálkodhatok.

Mit szeretnél még elérni a scrapbookban?
Már az is boldoggá tesz amit eddig elértem, viszont mindig vannak újabb terveim és céljaim. A továbbiakban is szeretnék a scrapbookkal foglalkozni, új technikákat, anyagokat/eszközöket megismerni, ezáltal továbbfejlődni is ebben a lenyűgöző hobbiban.

És egy kérdés, aminek válasza miatt kicsit mindenki irigykedik. Külföldön (Angliában) könnyebb scrapbook-alapanyagokhoz jutni, mint nálunk? Nagyobb a választék?
Irigységre senkinek sincs oka. Tény és való, hogy több kreatív üzlet található itt kint, ahol alkalmanként én is találok kincseket. Mint azt tudjuk rengeteg stílus és trend van jelen a scrapbookban. Én elsősorban -a magyar után-, az amerikai designerek munkáit kedvelem, így ezeket nekem is Amerikából kell megrendelnem. És azt pedig mindenki tudja, ami kint 5 $, az itt már 5 Ł.

Szerinted mi változott ahhoz képest, mikor Te kezdted a scrapbookot? Mit tanácsolnál a most kezdőknek, ismerkedőknek?
Rengeteg minden. Akkoriban alig voltak scrapbookos alapanyagok, eszközök Magyarországon. Amikor bementem egy papír-írószer üzletbe, azt sem tudták mi az a scrapbook. Szóval gondolhatjátok milyen volt a kínálat. Ezért nagyon sok kiegésztőt magunk készítettünk el. Legyen az egy virág vagy bármilyen díszítőelem. Üzletben elsőként talán egy formalyukasztót és egy félgyöngyöt tudtam a scrapbookhoz beszerezni. Így egyetlen beszerzési lehetőségként maradt a webáruházas, majd a külföldi rendelés. Úgy tudnám leírni nektek, hogy képzeljétek el a scrap világot a mai webáruházak nélkül!
Jótanácsom azoknak akik most kezdik:

Leld örömöd az alkotásban! Kísérletezz bátran és alkoss sokat!


Szeretnél még megosztani valamit az olvasókkal?
A legfontosabb a scrapbookban, hogy tartsuk életben az emlékeinket!

Hol lehet téged megtalálni?
A blogom:                              timeabiro.blogspot.com
Facebook oldalam:                 https://www.facebook.com/scrapbook.timibiro

A teljes cikk ide kattintva érhető el:
http://blog.scrapbolt.hu/2015/03/16/ev-alkotoja-2014-nyertese-pek-biro-timi/

 *** 
Örülök, hogy nálam jártál, további szép napot! 
 Thank you, that you visited my blog! Have a nice day!
 xoxo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése